Jumaat, 24 April 2009

Bunga Kering???

Seperti yang dijanjikan kepada beberapa kawan kita.. Kali ini tentang hantaran. Semua agak pening kan..Mahu menggunakan bunga segar sebagai penghias dan pencantik dulang kita, tapi oleh kerana ia adalah bunga yang suka mati cepat, (pengsan tak mahu)..jadi agak sukar mahu membikinnya dikala kita terlalu sibuk yang amat ketika itu. Maka..mahu tak mahu, bodek lah kakak-kakak, makcik-makcik, jiran-jiran yang sudi menolong dan kelapangan untuk merealisasikan impian indah kita ni.. Kalau yang memang mempunyai tangan magis tak mengapa lah, kalau akhirnya menjadi disaster..mahu tak pengsan kita ni..Uhuk..takut kan?

Tak kurang juga yang malas mahu fikir banyak-banyak, tempah saja.. duit belakang kira..banyak lagi yang hendak difikirkan.. Senang.. Masa tu, apa pun tak boleh nak fikir kan sebenarnya..huwaa...ngeri sungguh..

Baru-baru ini jiji ke Cameron Highland.(aku pun tak pernah kesana..sadis lah hai)..Dia ni memang minah bunga..haha. (ko marah, aku tak nak makan dengan ko k) hak.. Pulang saja dari Cameron, beliau borong bunga yang agak banyak..sosek2 dia..tiba-tiba aku tertarik dengan satu topik ni (dalam banyak-banyak ada juga yang aku tertarik).. Beliau beli bunga kering untuk ibunya. Yang jadi isu ni adalah ibunya di kampung..Bagaimana pula nak bawa pulang ke kampung..Oh..nama pun bunga kering...Tapi yang memeranjatkan aku, bunga tersebut tak kering langsung.. dan ia adalah bunga segar la.. lembut dan tak ada pun beza dengan bunga segar biasa. Dan ia mampu bertahan hingga 5 tahun..Katanya telah diletak ubat atau apa tah..tak pasti..Penjual tu katalah.. Aku teruja ya ampun. Jiji kata, ia dibeli di pasar pada Sabtu petang..pilihan sangat banyak..murah pun murah...tapi anda jangan kecewa ya..bunga ros tiada dalam senarai..tak tahulah kenapa..

Aku pun belek-belek bunga ni, dan yang kelakarnya, jiji letak didalam kereta hampir seminggu.. tapi rupanya tiada yang berubah.. Maka, aku yakin aku akan ke Cameron itu untuk memborong seberapa banyak bunga yang aku boleh bawa pulang. Sekurang-kurangnya aku sudah boleh memulakan misi hantaran..Yay! (perasan..kad pun tak siap lagi)... Dan misi aku adalah..gubah mengikut citarasa yang dikehendaki, kemudian akan memesan bunga ros di Petaling Street kepada insan yang pulang kampung pada waktu berdekatan dengan majlis. Jadi letak-letak sebagai penambah rasa.. Itulah yang aku cadangkan pada diri.. Tapi samada ia akan terjadi atau tidak..ia bukanlah kuasa aku..


Mungkin ramai juga yang tahu kewujudan bunga-bunga ini..tapi aku memang tak tahu sebelum ni...hik..Antara bunga-bunganya.........


Bunga kekwa??..iyalah kot


Jiji..kena ke sama tema baju dan bunga?



Jiji kata..bunga kecil ini pun ada



Siapa kata gubahan tak boleh hidup tanpa bunga ros..




Menarik kan????

Terima kasih ya untuk empunya gambar-gambar diatas


Pokoknya, dimana ada bakat, disitu ada cantek..Aku tiada bakat..bagaimanakah?? tak apa, kekreatifan di tangan kita, 'kita yang buat dia, bukan dia yang buat kita' kan?...Jadi.. kepada sesiapa yang nak cari bunga kering yang tak kering ni...kongsilah info ya..bunga apa lagi yang ada... Yang penting jiji kata..ada macam-macam bunga dekat pasar tu... Ahh...tak sabar mahu kesana..tapi bila???


**Sedih.. bff akan mula bercuti, bilakah akan bersua lagi sebelum zaman bujangnya tamat..dan aku akan merindui saat kami suka melepak di Kluang station tu...Hafifi, ini entri terakhir aku untuk tatapan mu..dan daku jua...tak dapat menatap entri kamu menghadapi detik-detik bergelar ratu Amkhaiz..kerana kamu akan pulang ke Kluang...Selamat Pengantin baru my bff selamanya!! Semoga percintaanmu kekal hingga ke akhir usia sayang!


23 ulasan:

fizz berkata...

ohohoo bunga ni. kite berkenan la bunga bulat mcm bola tu. comel je. tp price die sama ke anil?

nanonano berkata...

uwaaaaa..
lawaaaaa..
tp konpius jap..
bunga kering ni asalnye fresh kan?
tp dikeringkan?
ke cmne?
huhu :p
ape pun,
na sure,
hantaran anil nanti malatopp !

[ Hanie ] berkata...

haaa? adakahku dah tersalah beli?

Hai anil, baru 1st time drop by:

beli jugak bunga ni waktu ke cameron aritu. Mmg teruja bile tau ade bunga segar yg tahan 5 tahun. Yer, telah di awet kata dorang.

Tapi bila balik2..baru prasan mereka dah campur yg fresh dgn yg di awet tu. ingatkan semua la yg bole tahan. isk2. Beli 15 ringgit dpt byk jgk la. Tp bile tgk gambar2 dlm entri ni..mcm nyesal plak tak beli yg bunga jenis tu! gagaga

Fadeadsy berkata...

hoho. i mesti beli. mmg kteorg dh plan nak singgah cameron after kenduri belah pompuan sebelum kenduri belah laki. 1 week gap, plan dok sane 2 hari je jadi lah. kire mcm mini honeymoon lah bleh. then nak borong2 bunga belah laki. kenduri laki kt perak so on da way je.

tp tuh tuk belah laki. tuk i plak cane kan. kena pi awal2 jugak la kot.

dialicious berkata...

anil..u said the dried flowers can last for 5 yrs rite?ape kata i kirim je kt u bile nak ke cameron tu.huhuhuhu..sedeynyeeeee bff u dh nak kahwin.tp u pun x lama lagi kira ok la..serentak gak la kan

Fifi Amkhaiz berkata...

why i feel like crying after reading this entry, shanel? =(
i'm gonna miss those moments, those days, everything lah since we've known each other for the past.. hmm wait it's more than 10 yrs kan?
huwaaaa!!! i love u shanel!!!

susudalambotol berkata...

bestnya tau masa tgh nak buat persiapan kawen esp bab hantaran.

achmal berkata...

hehehe anil ko memang bersemangat waja lah. ye akutiada bakat nak buat hantaran tu.
tgk cantek mcm nak buat sendri tapi tak pandai hihi~

selamat mencari bunge ye.
chaiyok2 kad tu bg siapkan dulu okeh.

SiPetiNyanyi berkata...

nnt masa wedding pakai lah bunga fresh! :D

nurul aziyana berkata...

wah sonotnyer..huhu kalau la blh bli bunga tu jugak

Reena berkata...

Anil, dulu i mmg ada beli bunga kering tau ms pegi cameron. tapi bunga yg kecik2 tue. tak beli pun kat pasar malam dia.

Bagus ada bunga kering nie coz sennag nak gubah awal2..winkwink..

hidden.wing berkata...

jengjengjeng....nampak bunga warna tiffany/biru...hmm, menarik ni :D

*takde delivery ke nil, bleh order ramai2 hahaha..

farhanna berkata...

warghh anil kalo cmtu sy pun nk cr bga kering yg cm x berape kering ..kekekekke.. selamat skit.. x la mudah rosak o layu kan.. warghhh gut idea ni..

Shikin Hambali berkata...

adakah anda tahu bunga forget me not boleh di masak seperti daun teh?

*fakta ini benar tapi walaupun tak kene tempat, masih boleh pakai.

[ Hanie ] berkata...

setelah membelek bunga2 itu...hanya satu bunga je yg tak layu (mungkin yg tahan 5 tahun itu) isk2.

kene tgk dan tanye btul2 la anil. Kita mcm dah kene tipu je...hishh sadis btul! :(

anil lutaze berkata...

~fizz--price lbh kurg jek..murah2 jgk..

~haha..anil pon kompius na..bunga ni mmg frsh flower..tp dia boleh thn lama..pelik kan.. malatop lah sgt..rupa pon x nmpk laie..

~Hanie--alahi..terima kaseh psl ingtkan..anil akan brhati2..

~fadeadsy---agak2 cmtu lar...

~diah--ye..tp saya akn rndu ktk kebujangan..ahak..saya kena pg bwk lori ke gamaknya??

~hafifi--- i love u too..!!

~hidd--saya bab hantarn lah yg penin ni...

anil lutaze berkata...

~mal--ala..mal..ko pon bole..ltk2 je..jnji ada rupa..hahaha...ye aku thh gigih buat kad lah ni... ;D

~putri--pakai bunga fresh la tu..tp bunga yg tahan 5 tahun...campor dgn bunga yang suke mati tu...hak...

~aziyana--kmu boleh beli jgk...cameron dgn kuantan x jaoh kan?

~Reena--haah..nnti beli byk2 tau agih2 kt bride to be lenlain...hik ..;P

~WLT--tau x pe..kwn i kate..ade mcm 2 kaler...die boleh buat rsenya...hak... tunggu i jd pkrja mc d dulu...

~farhanna--terima kasih kat nyonya2 cameron tu!!...haha

~cikin--bunga forget me not tu bunga ape??

~

jijie berkata...

oh anell semuga ko bejaya mendaki cameron.ngeh2..


minah bunge? ciss..tapi since ke cameron tiba2 minat kepada bunga menjelma. cam beshh doe sayanK tumbuh2an nih

ala fifi dun cry..u ols leyh chill lagi pasnih, masa tuh ngan baby2 comeyl sebaya..family days out gitew. :)

anil lutaze berkata...

cit ko ni jijie...hampeh....lex2la..kawen pon blum..

SuryaRahman berkata...

macam menarik je bunga nih.. Kat pasar mane ehh..yang kat mardi tu or what??

motivation.typist berkata...

xpstilah...jiji..sila jwn soklan tetamu entri ini...

Tanpa Nama berkata...

kat mana actually nak cari bunga ni kat cameron highlands? huhuuu.. mmg desperate nak tau sbb i punya hantaran buat sendiri..

ifal bomer berkata...

keren idrpoker.com agen texas poker indonesia terpercaya