Rabu, 8 Julai 2009

Cerita sana sini

Alkisah kerana kesibukan dan tiada masa bersesuaian...aku tidak berkesempatan menulis pengalaman di hari resepsiku.. Malas nak membebel panjang juga (eceh..yolah tu) ..Oleh kerana tidur agak lewat malam itu, maka ...haruslah aku pengsan.Keesokannya..tiba-tiba jam 8.45 ---- telefon bimbit berbunyi minta diangkat ..tertera nama Tiar Zainal---

'Hello anil...i dah sampai JJ (Jaya jusco) dah' (dengan nada yang sangat gembira) ....

What?????? gilak...aku tak mandi lagi...tahi mata pun masih berkumpul ni.....

Tak berapa lama kemudian telefon berbunyi lagi dan aku dah menggelabah itik....

'I dah sampai dah...i duduk dekat dengan pokok rambutan ni' ....

Gawat...aku rasa hanya sekitar jam 10 baru mula sesi mekap..Ya ampun ...kasihan beliau..

Tak lama kemudian, jurumekap untuk ibu, kakak dan pengapitku tiba.. sesi mekap bermula dan agak ramai juga orang berada di bilikku itu..tidak termasuk jurukamera-jurukamera dan video.. Nasib ada penghawa dingin...kalau tak rentung semua orang dibilik..

Abah, mula keluar masuk bilik...bising-bising pada ibuku..almaklomlah tuan rumah...Jam 10 lebih orang sudah mula ramai...Cuaca pun elok...maka orang kampung tidak mahu ketinggalan... Almaklom ..sebenarnya sudah lama tiada majlis kahwin besar-besaran berlaku di kampung itu...(oranglah kata).... dengan kehadiran artis dan hiburan...mengelentitlah mereka-mereka semua.... Aku memang tak kisah dah... Yang penting aku pada masa itu... (punyalah pentingkan diri sendiri)...hak nama pun pengantin...

Jam 12 lebih lagi Tiar sudah sempurnakan tugasnya.... Yang kelaka sebelum dia beredar..ketika sedang menggode2 lagi wajah dan rambutku....dia sempat bertanya...

'Cantik tak??' ----tak sempat aku jawab ....

' Gila tak cantik!!'.....

hahahaha..gerun aku nak jawab...berani kata mekap dia tak cantik...hahaha..

Jam mencecah ke angka 1...aku sangka sudah siap untuk berarak....kawan-kawan dan orang ramai sudah mula masuk ke bilikku...Flower girl pun sudah mula lembik menanti....

Dan aku mula dengar bunyi guruhhh..bersabung2....


Uwaaaaaaaa....tak mahu lah hujan....perkara yang paling ditakuti oleh semua pengantinnnn

Aku mula hubungi suami...

' Kenapa tak datang lagi?? dah nak hujan...' ----

'Kite dah sampai dekat-dekat dah ni..tapi Abah awak suruh hold dulu'...


--------

'Abah..kenapa nak hold??? nak hujan dah ni' ---

'ok....ok'.....

Kemudian...aku masih tak dapat signal untuk keluar....

Adoi...kenapa ni???

hubungi abah kembali

' abah kenapa tak berarak lagi??'...tau tak jawapan abah apa???

' Kompang tak sampai lagi'

Whattttt???? aisey man...ini boleh bikin hati aku panass..... aku memang agak pantang kalau penyebab -penyebab ni datang dari orang luar....heloooooo..... boleh er korang membuat semua orang menanti

Rupa-rupanya...suami menanti saja dalam kereta yang telah berada di halaman, dan kanak-kanak sibuk mengerumuni kereta pengantin...dan mengasak-asak...mungkin kerana beliau tak keluar-keluar lagi....Padahal sedang menanti kompang...

Akhirnya kompang tiba pada jam 1.40..huh...dan kami pun berarak dengan jayanya...hak.....

Dan sangat terima kasih pada orang-orang kampung bukit piatu yang havoc..ramai sungguh pada masa itu.. dan aku sempat ternampak di celah-celah tetamu, ramai kenalan ibu bapaku mahupun aku sendiri yang telah sekian lama tidak berjumpa (ada yang sejak kecil) sudi hadir di majlis itu...

Terima kasih juga pada Kamal Kanopi yang bertungkus lumus menyempurnakan majlis aku..Sudah seperti Wedding Planner gamaknya...Nama hanya kanopi..tapi seperti event management perkhidmatannya(kata orang lagi)...sungguh menyeluruh dan bijak mengawal majlis....

Dan ouh lupa pula..serba sedikit tentang mereka ini...Abah banyak berpuas hati...banyak rahmatnya setelah tiada rezeki bekerjasama dengan Pak Engku...

Tentang kanopi, hasil perbincangan dan susun atur, rasanya kanopi yang digunakan mencecah 16 buah.. kerana abah membuat keputusan untuk menyusun kanopi secara empat segi petak dan terbuka.... senang kata ..seperti dewan...Kalau kebiasaanya kanopi disusun memanjang dalam satu barisan, abah pula mahu disusun 2 baris..jadi bukaan lebih besar... dan barisan yang ketiga pula adalah kanopi untuk makan beradap dan pelamin yang diletak bersebelahan...Ia kerana tapak tersebut adalah tapak empat segi sama...

Jadi alhamdulillah...agak selesa untuk orang ramai....

Mungkin jika anda mempunyai tapak yang besar dan berbentuk empat segi seperti dewan..boleh cuba idea ini...hehehe...(berlagak pandai konon)

Dan Terima kasih tidak terhingga juga kepada Chef Zainal Tanjung Puteri kerana sangat lah tak kenal erti penat menyiapkan mini pelamin ku yang sudah tidak seperti mini pelamin..Beliau hanya menyiapkan ia sekitar jam 5 pagi...Adoi...dan juga, menjadi orang kuat disebelah abah untuk memastikan majlis berjalan lancar, kek yang cantik serta enak, bunga tangan yang berseri-seri dan segala pertolongan anda sangat saya sanjungi....


--Kamal Kanopi, Katering dan kafe (Melaka)
017-6128257 ( Kamaruzzaman Hj. Hasan )

**Disarankan--setelah banyak berhadapan dengan karenah pelbagai jenis kanopi dan katering...Mereka adalah yang paling mudah bekerjasama..ALhamdulillah..

**Mungkin akan cuba dapatkan gambar kanopi dll.

--------------------------------------

Updated---bila hidd beritahu makanan tak cukup, aku langsung teringat bahawa , jam 2 lebih juga rasanya...makanan habis...Aduh...terkejut aku dengar..tapi tu pun ketika petang... Pihak Kamal kanopi dan katering membuat tindakan pantas dengan membeli lagi berpuluh-puluh ekor ayam golek...mujur...

Kata rakan sepejabat..makanan yang habis itu adalah lauk kampung, lauk nasi beriyani masih mantain katanya... Hik... yelah.. makanan ditempah untuk 3 ribu tetamu...tetapi siapa pun tidak menyangka kalau pertambahan tetamu berlaku..

22 ulasan:

sha pattinson berkata...

ey best gila baca story u ..wish la ada canopy mcm ni kat sabah ..mmg havoc!!! ..kompang..i pon bermasalah psl kompang ..uwaa ..congrats puan anil!!
xoxo

sweet cravings berkata...

oh, masa i sampai tu... teruja dgn kanopi da.. heheh.. seriousy la.. scallops dia sgt neat! ;) seriously recommended. tp, i ade dengar katering dia not so good.. tp, x tau la.. :) thanks anil. for a lot of useful info! :)

hazlynda kushairi berkata...

nok, aku rase...

abahmu penyelamat dan org paling kuat pada hari bahagiamu~

ErriNa berkata...

TAHNIAH ANIL...SAYA SGT SUKA DAN KAGUM DGN HASIL KERJA AWK NI...Weeding of the year!!! U berjaya merealisasikan impian semua wanita... hahaha... HIDUP ORG MELAKA!!!!

BuTtErFlyInFraMe berkata...

hahaha..."mengeletit" tu yang tak tahan tu... :)

[ Hanie ] berkata...

hehehe mmg meroyan kan kalau tetibe org lain buat line panas sedangkan kite tgh tertekan masa tu? :P

alhamdulillah, Allah permudahkan semua :)

Sya berkata...

Hi Anil..
Saya baru je confirmkan khemah/ kanopi + meja + kerusi + hiasan + catering mggu lepas utk wedding Dec nanti. Ada apa-apa tips tak yg boleh Anil kongsi utk pastikan service yg berkualiti dan memuaskan hati dari org kanopi tu?

nurul aziyana berkata...

anil punyer jurumekap dtg awl..yana plak penat memanti mak andam..huhu kecoh jugak..geram pun ader

AmyMizzunderstood berkata...

proud of u anil!sebab semuanya superb!suka bangat!

achmal berkata...

abah kamu penyelamat majlis nampaknya.
hihi~ muke menten je kawan2 masuk bilik nak gambar. padahal da menggelabah gile ye anil.

walaupun begitu aku suke bangat lihat perjalanan majlis ko.
mcam perfect giler okeh! haaa jeles hahaha

esca berkata...

wahh anil.. byk nya khemahhhh

BuTtErFlyInFraMe berkata...

kak anil, tiar caj brapa kalau luar kawasan?

anil berkata...

~sha--kompng baiklah ambil yg beretika ...hahaha

~myra--katering bgos..form what iheard lah..i ada tnya org2 makanan sdp x?? servis ok x?? diorg kate sdp...so..i dah lega dah..

~bet--mmg lah haros...haha

~errina--wedding of d year???hahaha..saya bkn artis...hehehe.

~alena--saya pon x tau mne dtg ayat tu.... wawawa

~hanie--mao x meroyannn..

~sha--tips ...urm tu ptot tnye abah saya...x pon add saya kt fb..nti kite leh bercerita lanjot..

anil lutaze berkata...

~yana--hak...tiar tu sgt berdedikasi...nasib bdn

~amy--thanks..x sbr tunggu awaknye mjliss...weee

~mal--ade ke perfect...x de mknenye..ade jgk kekurgnnya sana sini...nnti ko nye gak haroslah bes juga...

~esca--nk buat cmne...tetamu ramai..pasrah je..

~alena--urm...depends lah..sbb saya dpt hrga rkn2.. mm..tp normal cecah 1k juga

BuTtErFlyInFraMe berkata...

mengeletit tu kan bahase perak..heheh

ciare (^_^)v berkata...

ramainyaaa tetamu :) biasa lah selain nk tgk pengantin nk tgk artis skali kot :))

nak lagii gamba kat pasir salak ^__-

Sya berkata...

hi anil, saya dah invite awak jadik kawan FB saya.. saya "Sya Cinta" tau..hehehe..

ungu violet berkata...

anil, masa wedding saya pun makanan tak cukup. lauk ada nasi dah habis. nasib restoran sebelah je.mau taknya, adik bawak member dia satu kelas!haha..

dialicious berkata...

mak ai..3ribu org dtg..ala2 mawi-ekin ni..hehehe..ntah2 silent reader pun ramai dtg kot..hehee..mcm risau plak bile baca bende2 ni..:(

anil lutaze berkata...

~alena--ouh yeke??hik...

~ciare--nak lg..nnti er.. ;P~

~sya--sudey approve...yay!

~farah--wwaa...gitu..restorn sblah rumahh..

~diah--gilerr..mawi ekin 15k..hahah..diah...jgn takot..diah kan superwoman..boleh handlenya...

aik..tp diah kan pengantin..mknanya family diahh

Rossy @ Farah berkata...

ciare --> nak tgk artist?
Anil --> kamu or hubby artist ka?maaf sy br bace blog kamu....dan sudah pon membace serba sedikit catatan lame kamu :D

dialicious berkata...

ade dpt kad x?hehe