Isnin, 3 Ogos 2009

Pertama kali

****memasak setelah menjadi isteri maksud aku

Huuu...sekiranya anda membaca, tolonglah jangan menggelarku isteri yang agak lambat bertindak atau apa-apa sahaja jenis-jenis atau kategori yang sinis...hahaha... (elleh..sukahati lah jika anda mahu bilang apa sahaja..nama pun negara mengamalkan sistem demokrasi)..


Aku bukanlah seorang yang berjenis pakar memasak atau 'terror' memasak..Ouh..tidak..tidak..tidak... Ibu adalah seorang pakar memasak yang diketahui umum (umum=insan2 yang mengenali)
.. Jadi, jangan salahkan daku jika aku tidak dikurniakan kebolehan memasak..Sebab musabab kerana ibu sangat hebat memasak, jadi anak-anak pun hanya tahu tadah mulut dan perut...Yum..yum...

Dan aku tidak lah merasakan Incik dd malang kerana beristerikan aku..(u'r too harsh anil)...yes..i know... (namun aku aku ada ciri-ciri kualiti lain)...hehehe

Setelah sebulan seminggu menjadi isteri beliau. Maka dengan rasminya, aku telah memasak masakan pertama...Hahaha... Maaf...alasan saya sangat kukuh..walaupun mungkin ada yang kata 'ellehh...alasannn..'

Rumahku ini mungkin tidak sama seperti rumah orang lain..maksud aku kondo ini. Di sini tidak dibenarkan memasang gas, mungkin tak berkenan macha tong gas keluar masuk sini kot..
Jadi setiap rumah disediakan saluran gas yang dipasang daripada satu salur sahaja...seperti Astro di sesetengah kondo atau apartment.. jadi, sesi temujanji untuk pemasangan yang ditempah sejurus kahwin hanya dapat dipasang pada 23julai lalu. Sebulan baru kami merasa normal seperti rumah orang lain. Alasan mereka, harus ikut giliran , kerana Gas Malaysia adalah satu-satunya yang mengendalikan pemasangan seperti ini. Adoi...Astro pun satu hari je.

Maka, dengan rasminya, 27julai baru dapat memasak ekoran kesibukan waktu bekerja yang tidak kena masa dengan waktu suamiku.

Awal-awal ku sudah katakan padanya bahawa aku tidak pandai memasak. hanya boleh saja.

Jadi, ini lah masakan pertamaku untuk suami setelah bergelar isteri


Siput sedut masak lemak cili api


Ikan cencaru sambal sumbat, simbah
(apa punya nama daa.. resepi ibu)


Sawi goreng (agaknyalah..rupa kenal..nama kurang tahu)


Kegemaran beliau sampai bila-bila ... ;P~


Incik dd suka tapi cencaru itu terlebih masin...uhukkk..konon berlagak pandai tak merasa dahulu..

Esoknya keluarga kata mahu datang, bersilat aku di dapur memasak sambal tumis udang, ayam goreng dan sup sayur..Abah kata sedap....tapi pedas...jadilahhh...(maaf..aku gila pedas)


Yang pastinya...aku bukan dikategorikan sebagai pemasak, tapi masih boleh dipertingkatkan lagi...dan kerana jijie mendesak untuk membuat entri masakan pertama yang mungkin jadi memori..Maka, aku akur saja...dan mungkin ini sahaja entri masakan dari aku..kerana..hari-hari kena memasak jadi tak lalu lah jika mahu muat turun dan bercerita tentangnya selalu kecuali jika masakan hebat dan istimewa..Nasi ayam mungkin?? hebatkah??

34 ulasan:

sitijamilahazmi berkata...

woahhhh bravo bravo anil!and the dishes look yummaaayyy oke.walaupun aku tatau rasa dia bagaimana.tsk.but anil, ikan simbah apa tu nampak maveles lah.apa kata share dgn i resipi.oke? =p =p

honeysour's blog berkata...

huhu...waaaa.....
anil pandai masak...
hebatla tu..
siput sedut tu...
ana pun tak pandai masak siput tu..
hehe...
gambar anil tgh masak takde?
hikhik..
lain kali taruk ek...=p

atiQah adNan berkata...

anil bagi alamat.. qah nak serbu sekarang...!!! incik dd tolong tinggalkan siput sedut tu untuk saya... lapar ni... T__T

inilah akibatnya dok jauh dari mak..rindu nak makan..

ita zakaria berkata...

hmmm..syabbass betteh! hehe...okeylah tuh anil, kire mabeles gak tuh! versetail gak menu anil. leh aar wat house warming hasil masakan anil...hehe!

sitti nurs berkata...

wah... anil hebat. sitti aja cuma bisa masak telur dadar buat suami hehe.. sebelum bulan puasa ni baru nk belajar masak. hehe...
nanti sitti buatkan bakso Indonesia buat anil ya. hehe

i miss u anil :)

Shikin Hambali berkata...

Ya Allah babe tolong lah babe favourite gua semua tu siot Oh sipot sedut! I live for you... hmmmm :( terliur....

nils nak plsss....

Sha Pattinson berkata...

wowwww ..great job dear!!! gilerr laa masak lemak i sendiri tak reti masak benda tue hehehe ..syabas beteh!!!! ..respect (wehhh ikhlas tau...seyes i sendiri tak reti masak lemak ..)ikan simbah tue ...kira macam masak sambal ekk??? dasyatt ...!!! nanti i datang rumah ..u masak skal lagi ekk (peh mcm ada org jemput jerkk hehehe..)nanti bole laa tuka2 recepi ekk hihihihi ...tahniahhhh!!!


xox

~ms tepung~ berkata...

"Tukang masak kerjanya enteng
Bangun pagi masak nasi goreng
Campur cili campur udang kering
Bila makan mata naik juling"

enteng tak enteng bila dh sdiri bsilat di dapur...

xpe practice makes perfect :)

misha.w berkata...

nak resepi tak? meh cal aku. aku tukang masak yg ulung kt umah aku ni (hehehe..perasan)tak lama lg mesti ko akan terer masak. seriyes (providing kene selalu mencuba la)

tp ko nye cencaru sumbat tuh mcm cencaru sambal, hancur ekor ikan tuh. hehehe(bile lg nak kutuk kan. heheh..)

jgn lupe masak asam pedas! resepi feveret aku.nnti jemput aku mkn asam pedas ko tau sayam. hehehe

muahs!!

anil lutaze berkata...

~sitijamilah--haha..ikan simbah tu mmg mabeles kalau x masin...boleh2..senang je..campur cili boh dgn bwg besar, pastu sumbat sket dlm ikan...then goreng ikan.. pastu tumis je sambal tu sesuka hati...hehehe...dah siap..simbah je

anil lutaze berkata...

~sitti--waa... imiss u tooo...mahu..saya mahu bakso itu...nanti raya..saya beraya di rumah kamu ya...tak apa sitti..nanti belajr sikit2..makanan melayu ngak susah

anil lutaze berkata...

~ana--alaa...x mahu lah..huduh lah ktk masakk..

~tiqah--incik dd saya dah balun abes dah siput tu..hik

~kak ita--kalau housewarming mcm x pasti je anil masak...ramai tu...mau catering jee..

~cikin--mrh dtg meh...saya boleh kasi awak bwk bekal blik juga.. ;P~

~sha--masak lemak senang. mak saya katelah...tp btoll...eh..nnti nk jd org kl kan...sila2..saya jmpot ke rumahhh...mkn ikan sambal tu.. hik..

~ms tepung--wa..enaknya pantun tu...hehe...ya..btol..practice makes perfect

~shadeq--waaaaaa...udah ade bloggg...chewahhh....ey...ikan tu apek tesco tu lah yg ptong ekornya...aku siang pon x...



~

BuTtErFlyInFraMe berkata...

kak anil..sgt chumel itu ikan.. :)
sbb mcm dh tade ekor..

susudalambotol berkata...

good try, anil! permulaan takpe. jgn jadi cam saya. dah syok adi masak hari-hari :D

ungu violet berkata...

pergh, dasyat2!
masakan pertama siput sedut masak lemak!saya dulu first time masak tomyam je, senang!hehe..


oh, telur dadar tu kegemaran ein juga, tak ada tak lengkap selera ;)

yunayuni berkata...

perghh cik anil..leh masak siput sedut tu.saya mmg feveret lah masak lomak..tapi tak penah cuba buat dgn siput.

gud try gud try.marila kita sama2 memasak untuk suami terchenta (wpun sebenarnya diorang jadi tester) hihihih...

practice makes perfect!

NURUL berkata...

nurul rasa anil lagi pandai masak dr nurul. nurul nie pun dikategori tak pandai masak. selalu saja suami yg tolong. siang ikan pun tak reti. tp boleh laa untuk masak yg biasa2.

* Nat Azmi * berkata...

wah wah wah!! ingatkan masakan 'pertama' simple2 aje skali dia bagi masak lemak siput sedut!! cayalah beb!! respect respect!! hihihi :P

esca berkata...

anil..taniah2 awak pandai memasak laa.. lama2 nanti dh expert boleh ajak kami makan dirumah...ehehe
i like siput babi.. eh salah siput sedut....

nanonano berkata...

hoho..
gud job anil !
dah ckup cantek lauk2 tu semua,
lapa lak rase :p

fukusilly berkata...

ahhaha!!apekah!mcmane tao masak nie!!!sila ajak la nt!nmpak mcm lazat je!weeee

achmal berkata...

tahniah puan anil kerana berjaya masakan pertama untuk encik dd!

mcam tu punye hasil sgt bravo la beb.
keep it up hehehe
siput sedut tu sedap hokey!

littlephia berkata...

hahaha takpe anil. coba lagi!

**kalau dah lapor sedapppp jeee :P

♥♥relyza♥♥ berkata...

cemerlang pd percubaan pertama
oke lah tuh!
ekekke

pasni sy plak nk dtg mkn kata umah awk ekk

[ Hanie ] berkata...

waahhh, percubaan pertama yg menakjubkan anil! ;)

lepasni jenuh atur menu sehari2...awal2 begini mmg excited lebih kan? :D

AmyMizzunderstood berkata...

first time masak pun nampak mcm sedap nih!!hehehe..bagus2 pasni masak lagi..so that baru leh kita belajar kan?fav semua family saya adalah ayam sos tiram saya..hehehe..

Dayu berkata...

siput sedut..pergh!!!!
mantap tu
biar pun 1st time... tipu la u anil kata tak reti masak
ni terror je ni
*terliur beb tgk siput sedut

anil lutaze berkata...

~alena--ha'ah..sbb apek tesco tu siang..dia suka kumpol ekor ikan kot..

~hidd--waaaa...adi pandai masak er...hebatnyer

~farah--saya x ingt 1st time masak ape..tp lamae dah dulu...pehh..tomyam sedap seyh..hebatnyee..saya x png pass msk tomyam...

~yuni--trylah...sure sdp..sbb awak pandai masak..

~nurul--ouh..samelaa..saya mmg x pndai siang ikan..sbb tu suh siang siap2 mse beli tu..xpe..nurul sdg mengandong..x leh buat kerja berat2

~nat--sebab feveret suami ...jd bagi jelahh...hehe

~esca--hahahahaha...siput babi tu msti suka sbb awak suka dia...hehe

~nana--nana mgg..sejak akhir2 ni ...asek nmpk mknan jee...hihi...baby tu kenyang je sbb dpt mak mcm nana ni..

~farah--cmno tau??? dah sok serumah dgn pakar2 msk dulu..haroslah tau sket2

anil lutaze berkata...

mal--ala..aku try2 jek...bolehlah...asal dapat mkn..jadilerr

~amy--uish..mestii

~relyza--sila2...

~hanie--ntahler..excited ke??hahaha...saya ni kan pemalas masak...memanjang je x tau nk masak ape..heheh

~amy--waaahhhh...boleh bg resepi??? tajok pon dah sdpp...mahuu

~dayu--1st time utk suami je..bkn x reti..x pandai..sekadar boleh je..rasa pon blom tahu...hehe
tp sket2 je..

sHa berkata...

not bad for the 1st time, dear!
taniahhhh~ :)

p/s: anelku, tolong bg alamat umah mu padaku. mau pos adiahhhh~

wardah berkata...

anil hebat laa..*tepuk tepuk* siput sedut tu..ok, tgk pun dah terliur ni..ahaha

xeea berkata...

pergh

paling tak tahan tang siput seput masak lemak tu laa. bole dapat kat bazaar ramadhan time puasa je tu.

ni dah memang tahap masak 'emak-emak' punya style dah.

bravo, anil!

AmyMizzunderstood berkata...

resipi akan diberi..nnt kita chit chat lagik..hehehe
saya gemarkan masakan yg simple tapi sedap!egegeg

anil lutaze berkata...

~sha--adakah??? malu seyh...nanti saya bg

~wardah--haha..tersedak siput sedut tuu..

~xeea--hahaha...ade ke mak2..hihi..mmg pon resepi mak saya

~amy--saya mahu lah resepi2 hebat awak..