Rabu, 19 Ogos 2009

Melahirkan anak dalam air?

Water births are a simple option for low-risk mothers with uncomplicated pregnancies.







Melahirkan anak dalam air sesuatu yang agak baru tak baru di negara kita. Kelahiran pertama melalui proses itu berlaku di Pulau Pinang pada 14 Februari tahun lepas. Kelahiran secara normal ini mungkin agak asing di Malaysia, namun ia bukan sesuatu yang baru di negara luar. Aku agak terkejut dan teruja bila membaca artikel ini di New Straits Times pagi tadi. Topik memang menarik dan ya! aku jakun bila membacanya. Kelahiran pertama di dalam air pada 24 jun lepas di Hospital Pantai Kuala Lumpur. Banyak kelebihan apabila melahirkan anak melalui proses ini berbanding proses normal ataupun pembedahan terutamanya. Ia menjadi pilhan ramai di luar negara kerana ia lebih tenang, kurang contractions, mudah dan kurang sakit.

Maka, kini Hospital Pantai Kuala Lumpur telah menyediakan proses itu, namun awas, bukan semua orang boleh bersalin dalam air sewenang-wenangnya kerana banyak syarat yang harus melayakkan seseorang individu itu bersalin dengan cara tersebut.

Mari kita baca artikel ini serba sedikit

"The water birth method is where a mother is immersed in warm water (equivalent to normal body temperature of between 35°C and 37°C) for some part or the entire part of her labour and delivery.

“Initially, when I became pregnant, I was terrified about delivery after I heard negative experiences from other women about the birthing process being extremely painful, humiliating and there being loss of control.

“Then I decided to research childbirth and discovered water births.

“The experience was described positively as being empowering with manageable pain and no loss of control for the mother.”

“I still feel contractions and pain but the process is bearable. The water birth experience is gentle and empowering for the mother.

“Where a pregnant mother finds it cumbersome to move about because of her size, she can move about easily into any position in water because of its buoyancy.”

Kelebihan-kelebihan yang lain

Apart from greater comfort and mobility, another advantage about water births is that not only do they reduce the need for drugs and intervention, they also promote relaxation and give the mother more control.

The mother has her own private, protected space which encourages an easier birth and a gentler welcome for the baby.

Other benefits are that a water birth speeds up labour, reduces high blood pressure caused by distress, perineal trauma and eliminates episiotomies.

Therefore, water births are only suitable for mothers with healthy, normal, low risk pregnancies.

Tidak disarankan :

● if the baby is in a breech position

● in the case of shoulder dystocia (when one shoulder is preventing the baby from birthing)

● the baby has an irregular heartbeat

● in cases of multiple births or IVF babies

Mothers who have undergone C-sections, have high blood pressure or other complications are also excluded.

TETAPI!

Before you proceed...

1. Why choose water?
Appropriately heated water helps to ease the transition from the birth canal to the outside world because the warm liquid resembles the familiar intrauterine environment and softens lights, colours and sounds.
For the mother there are many benefits, most importantly pain relief. Water has the ability to soften contractions, allowing the mother to relax.

2. Discuss your plan to have a water birth with your obstetrician and gynaecologist to ensure that you are a suitable candidate and that he fully supports your decision.
If you have a normal, healthy low-risk pregnancy, there is a good chance you will be allowed to use this delivery option.

3. Visit the labour ward and discuss the option with the nurses there.
The birthing pool takes between two to three hours to prepare because it is an inflatable pool and therefore needs to be inflated as well as filled with water.
When you arrive at the labour ward you will need to be monitored for 30 minutes before you can enter the water.

4. The best time to enter the pool is when contractions are strongly established. Some recommend waiting until you are at least 5cm dilated.

5. The baby is monitored during a water birth and labour.
Water should be monitored at a temperature that is comfortable for the mother, usually between 35°C and 38°C.

6. How long will the baby stay underwater?
Many people feel comfortable with the time that it takes to reach down and pick the baby up. Any longer than that is not necessary.

7. At the third stage of labour, you will be asked to leave the pool to deliver the placenta on the bed due to the difficulty in judging blood loss in the water.

Sumber: Pantai Hospital KL and Ibu Family Resource Group

Untuk lebih info sila klik
New Straits Times




Kelahiran pertama dalam air di KL



(kiri) Kedudukan ketika ingin melahirkan, (kanan) Kelahiran pertama dalam air di Malaysia



Saat-saat melahirkan. Macam di Malaysia
(Tak tahu jumpa di mana)



Aku macam mahu mengkaji dengan lebih dalam tentang proses ini. Berapa bayarannya aku pun tak pasti. Jika berbaloi, apa salahnya jika aku pun mahu sekali... Alhamdulillah, syarikat ini memberikan peruntukan untuk pekerja-pekerja wanitanya yang ingin bersalin di hospital swasta. Jika tidak mencukupi, tambah sedikit pun tak mengapa. Yang penting anakku dapat keluar dengan selamat, sihat dan jayanya... Tapi bila, wallahualam...insyallah.

30 ulasan:

[ Hanie ] berkata...

aaaa nampak menarik!
thanks for sharing :)
mcm2 cara ye skrang ni...semlm baru duk bersembang2 dgn kwn mengenai hal2 pregnant ni...hehe tp samala anil, ntah bila la tu :D

fizz berkata...

pnah terbaca jugak die kurang saket. tp baby tu tak lemas ke uguguguuu. risau plak

Beby @ Beb berkata...

wow!

littlephia berkata...

whoa, good info. kalau ada kat malaysia, mahu juga cuba (bila dah kahwin n pregnant-lah)

:)

AmyMizzunderstood berkata...

betul2..pernah dengar..mat salleh bersepah2 lahir ank dlm air..hehehe..lahir berdiri pun ya lagi senang kot?hehehe wah anil..dah ada ura2 baca artikel ni nampak ahahahha...gud luck!

Dayu berkata...

good info anil..
dah lah mmg sgt takut bila dgr hal bersalin ni
kalau ada option lain
pe salahnya kan.kamu kaji lebih dalam ye,nanti share lah dgn kami

*buat persediaan awal nak sambut org baru tak salah kan,sedangkan nak buat keje kawin pun bebrulan2 kita prepare...

ungu violet berkata...

pernah tgk video org bersalin dlm air.nampak mcm senang je baby tu kuar. tapiii..tak beranilahhhh!!!

modusoperandi111209 berkata...

ehem2 ;)

yunayuni berkata...

cam menarik je..tapi kat kl..huhu kat hosp swasta kat kuantan tak sure pulak..

anil lutaze berkata...

~hanie--insyallah...coming soon..hehehe...kalau dah ada habaq er hanie...

~fizz--x kot..kalau lemas..x kan ia disarankan..lg pon team mrk ada disitu..maybe ada cara-cara yang secure.

~beby--wow jugak! ;)

~amy phia--ada..kt hospital pantai kl.. first dulu kt penang..advanced tol penang ni..

~amy--aah..mrk di luar sana mmg mengamalkan beranak cmtu..ada yg mudah, knp x gunakan ye x..isk amy...terbaca...why not kongsi kan...ramai dr kte dah kwen dah pon...heee...

~dayu--hehe..nnti kalau ada info lg boleh share..x pe...blom ada org baru pon xpe...berguna d masa hdpn..

~farah--sbb tu i x tgk dlm youtube..mmg x berani...jgn kata dlm air, atas katil ke, atas lantai ke..asal beranak2 ni ...mmg x berani tgk..ngeriii...tp satu hari insyallah..kite kena lalui jgk kan..

~modusoperandi--knp awak? isk..skdr berkongsi..

anil lutaze berkata...

~yuni--awak boleh research...try tnye pantai sana..mne tau kalau awak usulkan, tibe2 diorg mahu ke???hehehe.insyallah...

Sha Pattinson berkata...

waaa ..tak penah terpk tapi memang pernah tgk org besalin dalam air kat tv. bila puan anak ckp kurang sakit ..memang nak la cuba mcm tue ..lagi pon air kan sejuk .. thanks for sharing ...nanti servay plak harga dia kan ..

Sha Pattinson berkata...

*puan anil ..maaf kesalahan ayat lagi ..

Asue berkata...

Anilll..rsnye sue ade bw satu lg nyawa...nebes-best pn ader...best entry ko..leh sharing gan kami..agknye melahirkan bb dlm air ni kurangkan sakitnye..egegege

anie berkata...

anil takutnye bersalin dlm air,ngeri..tpi kalo dlm air xsakit,sgt menarik

xeea berkata...

errr.. dah survey2 ni.
macam dah ade tanda2 je.
heee

anil lutaze berkata...

~sha--airnya kena suam kot..x leh sejok...hik

~sue--hi sue..waahhh...dah ade ke...tahniahh!! aah..silelah cuba..tp kt pantai kl je lah yg ada...

~anie--tulah..mmg menareks

~xeea--ouh sekadar berkongsi je lah wak...ramai dr kita yg dah berisi...mngkin dpt mmbntu dr segi info..dan berguna utk saya juga d msa akn dtg.. :)

Ija1202 berkata...

macam best je...tp klu sakitnya lama..maknanya lama lah pulak nak berendam yerk.. :)

syanaim berkata...

::uuuu..sakitnyer sama x mcm atas katil..kalau sama baik duk atas katil jer..huhuh::

misha.w berkata...

awk dah pregnant bape minggu shanel? hihihii..

anil lutaze berkata...

~ija- beranak mmg sakit..hehe...

~nasya--tohler..x de pengalaman..tp kalau baca btol2...dia ada kata kurgkan sakit berbanding branak normal n pembedahan...so..itulah jwpnnye kot.

~shadeq--ko main tebak sekati ko je erk.... nmpk sgt ko x baca entri aku tu..kalau ko baca..msti ko x kan x tnye soklan cmtu...haish!!!

wardah berkata...

penah tgk dlm tv..channel lifestyle kt astro tak silap..mmg nampak mcm kurang sakit..baby tak lemas Insya'Allah..sbb sblm ni pun die duduk dlm air kan..dan bile kerluar je doktor cepat2 angkat dia..hihi, comel..good info anil! :)

misha.w berkata...

entri ko panjan sgt, malas aku nak baca. lgpon aku cuma nak berkongsi kegembiraan kehadiran baru bersama ko. (itupon kalau ade la. eheheh) aku kan aunty yg rowks! hehehe..

Nariko berkata...

good one nil. kalau i maybe 2nd baby or 3rd.. wah.. dah ada plan :p

salima make-up artist berkata...

Hai anil,

Ikut pengalaman i bersalin normal cukup senang dan tidak menyakitkan.
I bersalin masa push boleh berenti sebab tak sakit. Doktor suruh push juga. Teran... Keluar baby 3.6kg.. Alhamdullillah senang bersalin. Sakit pun tak lama..Kejap jer..

Shikin Hambali berkata...

nice one nils... read about this too. maybe boleh opt for it, bile i da kena seru la. BILA I DA KENA SERU that is... (-_-')

susudalambotol berkata...

mungkin TIDAKKKKKKKKKK. dah ler satu badan sejuk nak beranak kan, pehtu kena berendam dlm air. omaigod.

:D

anil lutaze berkata...

~wardah--waa..kenyataan yg sunggoh bijak dr anda...clap!

~shadeq--kaji dan selidik r dulu...entri berinfo x nak baca..entri bergosipan rajin bace...siku kang...tuuu...nnti ko branak jgk..

~nariko--hahaha...bagos..plan dr skrg menjamin kesejahteraan..

~salima--yeke..lucky u lah...ada org sakit ya ampon...jd mngkin this method blh bg option pd org yg takotkan kesakitan...spt saya!!! hehehehe

cikin--x pe..meh i seru u !!!! kahwinnnn lahhh wahaiii cikinn!!!!

~hidd--hehehe...air tu akan di panaskan dahulu dan nnti suam2 kuku ikot suhu bdn kita ...dlm 36 drjh celcius x silap...jd anda xkan kesejukan...tp awak tabah...bersalin normal pon awak kuatnye!! chaiyok2 mama hidd!!!

Fifi Amkhaiz berkata...

opss saya pun nak berkongsi kegembiraan puan shanel!!!

huhuhu

Tanpa Nama berkata...

Gambar terakhir diambil di SamMarie Family Healthcare Jakarta. :D