Rabu, 2 Disember 2009

'The Sabtu'




Akhirnya seperti yang ku tekaa....jeng..jeng...rumah kami telah bertambah lagi umat Allah Swt. Suami teruja yang amat....

Adik jumpa dia di celah pokok bunga mak di Kluang.. 'Apa tu berwarna putih?'

'Ler anak kucinggg...'

Kami pun apa lagi menyerbulah dengan perasaan tidak tertahan lagi...

tapi aku memang tak peganglah...sebab aku geli terhadap kucing jalanan...

Tapi ia amat comel..ala...kesiannya...mak kata baru sebulan ni umornya

Mak bawak masuk ke garaj dan memberi makan...Lantas kami pun terus bersarapan di Kluang Rail untuk bersantap...

Akibat keseronokan memang tak ingat langsung akan anak kucing tadi....Kemudian , petang baru pulang...laa...ada lagi rupanya...

Mak mandikan dan bawa ke klinik haiwan untuk buat pemeriksaan...Peh...cacing dalam badan dia banyak...dan kutu pun banyak....kata mak

Suami mahu bawa pulang ke Kl...aku seperti tercekik...erkkk...biar benar... aku memang tak mahu bela kucing di rumah tak bertanah ni..dan tak suka nak basuh kencing berak...

Cukuplah semasa kecilku, kami membela hampir 23 ekor kucing...Memang pening..Mak dilahirkan dlam keluarga penyayang kepada binatang....

Arwah atuk pernah bela burung, arnab, kucing, ayam di dalam bilik misterinya...dan tak tahu lah apa lagi yang terkandung di dalamnya....

Tapi aku suka kucing tu...akhirnya kesepakatan diambil...Okeh..kita bawak balik Kl...


Maka...diperkenalkan

THE SABTU@ little Saturday



Nama diberikan sempena hari dia dijumpai iaitu hari sabtu yang bertuah
Abang beri nama tu kerana adik tak mahu nama tipikal binatang seperti cici, chika(hak),comel, sayang dan lain2...

Aku pula menambahnya dari Sabtu ke THE Sabtu...konon kool lah ada The di depan tu...rock star lah agaknya...persis the Strokes..

tapi malangnya...beliau tak serock yang disangka...kucing jantan yang amat manja dan pelik...
Perangai tak seperti kucing2 lain...tak mahu main (mak kata kecil lagi)...yang dia tahu hanya mahu meleset di kaki..dan bila dan dipeluk...hanya mahu duduk di bahu atau dada...
kemudian hanya akan berak di tempat tidur..walaupun ada pasir...serius yang ni amat kritikal..
Aku dan suami akhirnya bertemu jalan penyelesaian setelah bertemu pakar penasihat...hahaa

Kini dia agak normal...walaupun aktiviti goyang ekor seperti menggigil tu agak weird..tak mengapalah Sabtu...asal dikau bahagia....

dan suami sangat..sangat...sangat...memanjakannya



pemegang bukan suamiku..tapi abang


Pasrah berpisah dengan ibunya..


Dia tidak tidur disini lagi...


ngada2


alolololo....



**pssttt...malam tadi dia dah pandai sepak bola pingpong...tapi pastikan berwarna oren okeh...kalau warna lain dia tidak sepak...huh...entahlah si pelik ni...Mungkin spesis Tim Burton agaknya...Bau2 bacang...



27 ulasan:

fara berkata...

adoi..kelakar ok.. semoga hidup u all semua betambah ceria dgn kehadiran THE SABTU ;p

hidden.wing berkata...

"rumah kami telah bertambah lagi umat Allah Swt. Suami teruja yang amat...."

sangkaanku meleset...anak kucing rupanya ;D

dyra berkata...

i pernah marah bler uppa(hubby) i ckp nak bela kucing pas kawen.
jeles alasan nya..hahaha~
xlogik kan.

i should accept 'HIM' like u jgak lah rase nye ;)

Sha Pattinson berkata...

sangat comel ..tapi dia nih toilet train tak??? and suka naik meja makan tak??? siamese kan ..kat rumah saya ada 12 siamese sumenyer suka naik atas meja ..geram pon ader ..aper pon congrats!! hehehehe u save one life !!!

Nariko berkata...

aloh.. comel nya dia tido.. nil, murah rezeki kalau jaga kucing2 terbiar ni, masa i kecik2 dulu kitorg mmg rajin kutip anak2 kucing pastu bela.. skrg je dah stop. tp nama the sabtu mmg rock abes!

Fathiyah berkata...

unik betul nama anak kucing nih
jarang jarang didgr =)
eh,atok awak sama la hobinya mcm atok kte.dah mcm mini zoo umah dia.hehehe

Ceritera Kaseh Diari Hatiku... berkata...

saya sukakan kucing gak.. :)

xpe..lama2 suka lh tu..

nama yg xpenah dgr lg org letak kat kucing..selalu tompok la..bobo lh..comel lh..hehe..

Riena berkata...

kalau mandikan dan bersihkan bulu dia pasti lagi comel.. bagi makanan yg sihat ok.

AmyMizzunderstood berkata...

tomey2...lama sket lagi anil bg dia makanan yg sihat2..amy rasa esok lusa pasti kitten ni jadik cantik dan gebu..tunggu je nanti..selamat menjadi ibu kepada si kecil!

Ami Schaheera berkata...

comel the sabtu, and quirky plak tu! bagusnya zam suka kucing, naz pun suka gak tapi tak sesuka smpai nak bela lah. ami plak memang teringin nak bela nnt bila dah kawin tp sama la cam anil, geli2 kot nak basuh najis dia sume huuuuuu

BuTtErFlyInFraMe berkata...

comey je dia tido..saya pun alah pada si kucing...tapi kalau tgk yang gebuss pasti rasa excited..nak pegang tak berani.. hehe

chika?? ahaks..kalau bg dia nama cika, kena cari psgnnya neo lak..then dorang terkinja2 la nanti dalam rumah bila 'ibu bapa' dorang xde... :D

atiQah adNan berkata...

sungguh penyayang sekali..
qah tak bape dengan kucing..
alahan laa kot..
heheh btw nama kucing tu sangat unik..

arediks92 berkata...

i tgh fikir nak bela tidak seekor anak kucen ni... jmpe masa nak balik raya ... nama dia MICO ADHA...
suker tp entah lah mcm anil ckp...
berak kencin x lalu adooooo

Fifi Amkhaiz berkata...

sayammmmmmmmmmmm... nape tak letak nama AYANGGGGG!!!???

aku rindu nak memanggil kucingmu 'ayang'itu.... at least resemble la sket'arwah (dah arwah ke dia?) 'ayang'mu duluuu...

huhuhuukkk

[ Hanie ] berkata...

ahehe nama yg unik! :D
tu la, walaupun kite tak brape gemar, tapi2 lama2 jadi sayang kan? :)

Dayu berkata...

suami mmg akan jadik lebih penyayang dengan binatang kah
kucing kat umah kita pun ekwan yg manjakan lebih, kucing tu pn nak ekwan je
muka ni tukang bg makan je
bab bermanja dia meleser kat ekwan

*kucing jantan separa miang

Putri Ramlan berkata...

alalo! comelnya sabtu si anak kucing ni! gosh, i rindu nak ada kittens coz yg tinggal skang kucing yg dh besar. haha.

anyway, i allergy pada bulu2 kucing dan potensi utk saya sakit pasti kembali. :(

anil lutaze berkata...

~fara--kelakar tang mana farah..okeh saya phm..sbb sabtu itu kurg normal...hahaha

~WLT--hahaha....awk ni....hikk...

~dyra--boleh ke jeless...hehe...aduuii...saya terkekeh ni...yupe u should ..at least u can try...

~sha--die kecik lg..bru nk train ni..n haha...mne lah die tau nk pjt meja..dlm sangkar lubng2 tu pon die x nak jln..gedikss...hehe

~nariko--ouh..mudah2han..amin..kan..kan..dulu2 belakucing pstu nk start blik dh malas...kini...hhuuu..sudah bermula kmbali..

~fathiyah--hehehe...mini zoo kt rumah mmg berbaloi..x yah byr tiket ..kan..

~ceritera--that's my bro punye keje...hehe..

~riena--dah mandi n bersihkan dah tu..my mom yg buat..woo..mknan x usah ckp..haha..habe beratos sbb nk bg die gemok...hehehe

anil lutaze berkata...

~amy--haha..tulah ...tnggu sebln 2..insyallah...hehe...ni tgh train jd ibu lah ni...nmpk gaya mcm fail je..haha

~ami--bela lah ami nnti..heee..tp tang basuh2 tu yg maleh tu...kite ask suami buat k...hehe

~alena--nk pegang x berani..hehe...meh say ltk kt pangku awak sat..hehe...hak kalu bg nama chika dia jd pondan...hahaha

~tiqah..alahan ke??...msi bersin2 kan kalau kena bulu dia...

~aton--waa..nama granddd....hehe...tulah kan..berak kencin mmg x laluu

~hafifi----gle nk pnggil ayang...haha...aku rse die x arwah lg..mak aku bg orang...
sabtu nama diberi oleh abg aku...haha...

~hanie--awak x gemar ke?..

~dayu--samelah kucin ni janta separa miang..haha...mmg manja dgn jantan jgk..hehe

~pu3--ouh awak alergik..better stay away from kucin lah kan...lelagi kitten yg suke panjt2..

hazlynda kushairi berkata...

alololololololo
cute sangat the sabtu!
en dd tak perlu jeles la..
suh en dd sayang the sabtu gak~
alololololololo
the sabtu is very lucky dpt korang berdua!
jage the sabtu bebaek ek?
weeeeeeeeeeeee (=

BuTtErFlyInFraMe berkata...

Anil , send me your mailing address dkt my inbox ok? [seryna.seri@gmail.com]

ungu violet berkata...

comelnya the sabtu..mcm roxstar!

jaga kucing sebagai persediaan jaga anak sendiri..bagus2! :P

susudalambotol berkata...

saya tak boleh nak bela kucing sebab ada resdung. nanti asik bersin je...

nisa berkata...

Hi Dear,
looking for 1001 sweet & fabulous gifts at very affordable price???
do visit my page,

http://gardenofgalleria.fotopages.com/

Happy Preparing for ur big day dear!!!

dialicious berkata...

anil..nak PIN no awak?

Shikin Hambali berkata...

COMEL NYE U KNOW I LOVE CATSSS EEE

sHa berkata...

yey.
puan anel dah ade kawan di umah.
ngeee :)