Selasa, 10 Mac 2009

Segala macam!

Cuti maulidur rasul adalah cuti dinanti oleh seluruh umat islam...Kalau di Johor dulu, kami menyambutnya dengan sangat meriah.. Akan ada ceramah, makan2, sambutan yang hebat lah. Tak kira di sekolah masjid atau kampung. Aku merasa duduk di kampung selama 7 tahun kerana mengikut abah bekerja.. Selama itu, aku bergaul dengan orang sekeliling dan mengikut cara hidup mereka. Sangat seronok kerana setiap kali ada apa2 sambutan, kami akan bermarhaban, berkenduri, bertakbir, berewang..yang paling tak boleh lupa..makan ramai2 dalam satu dulang... paling ramai, 5-6 orang..Setahu aku tak banyak kawan2 aku merasa pengalaman zaman kanak-kanak sebegitu..hehehe...Makanan tak cukup lah..tapi seronok sebab berebut2..Ahak..i miss kluang..



Ok..berbalik kepada masa kini...Mungkin ramai yang tahu ataupun ramai yang tak tahu.Aku mempunyai perniagaan kecil2lan.. A'xteqs ..my online shop .. sila2 melawat.. Bawah ni adalah contoh koleksi terbaru...Tapi saya mengambilnya satu sebab saya suka lah..hehe.. Boleh buat macam-macam dengannya. Rujuk A'xteqs untuk pelbagai gaya...kepada yang bertudung dan ingin tampil seperti Dato' CT pun boleh mencuba gaya ini..Tak menyesal ok...




Sabtu lalu, aku bersama bff ku mendapat jemputan kahwin rakan sekolah lamaku, Nana..beliau sungguh manis dan santek. Tema warna pink..Tapi saya hanya sampai sekitar jam 3, sebab kediaman beliau di Seremban, sampai disana hujan ..ya ampun..dan tak sangka Seremban habis majlis awal..masa nak makan-makan pun orang dah kemas..uhuk sedey..hi..
Tapi makanannya sedap..alhamdulillah kenyang..

Abaikan saya yang semakin menggemuk



Sesampai di kl, balik rumah ,salin baju kerana saya amatlah tidak selesa dengan baju kurung moden saya yang sudah ketat tu.Maka membuat keputusan ke The Garden untuk mencari serba sedikit barang-barang hantaran. Malas nak ke kl, sebab lokasi amatlah berdekatan dengan rumahku.

Kebosanan akibat menunggu barang di'wrapping'


Terima kasih incik dd, saya amat menghargainya.. ;D



Kemudian, semasa mahu pulang, singgah lah di kawasan rumah ku, Bandar permaisuri sangat padat dengan pelbagai lot perniagaan..juga restoran dan kedai makanan. Lantas singgah di restoran ni..aku tak ingat namanya apa (dan tak mahu ingat langsung), Makan ikut kepala..oklah..sebab stemboat, dan boleh menggoreng lah pulak di sekeliling...Dah lah lama ikan-ikan tu nak masak, jenuh lah tunggu nak makan.. dan harganya ya ampun...MEMANG TAK BOLEH BLAH... muktamad memang tak makan situ dah.... bagi aku kalau ia berada di Pavillion ke, Klcc ke, memang berbaloi lah..tapi ia berada di taman perumahan...hello...dahlah dekat situ banyak kedai makan. sangat lah tidak sesuai, kedai anda dan harganya berada disitu.. Sila move ya! Maaf..saya dilanda emosi..

Perasaan seronok mahu makan pada mulanya



Hari Isnin, aku bercuti..yay!!! Ingat senang nak dapat cuti...Pertama kali incik dd keluar bersama keluargaku..Nampak sedang cuba membiasakan diri..Ternyata beliau seronok..hikhik...
Pergi ke Jakel, sebab abah terpaksa tukar kainnya..Untuk pengetahuan umum, oleh kerana persalinan bersanding nanti adalah warna putih silver, maka kami memutuskan...oops salah..aku yang memutuskan untuk keluargaku turut memakai silver..uish..punyalah susah nak carik kain warna silver yang menepati citarasa..pilihan mereka semua haruslah silk..akhirmya abah memilih silk ape tah..aku pun kurang pasti..

Incik dd hanya tersengih je..


Inilah kain yang akan dipakai anggota lelaki keluargaku..

........
...


Sesi mencari samping abah pula...Abah dahlah hantu samping...di level ni lawa2 juga tapi beliau macam tak puas hati je, Lantas naik ke tingkat 4....terima kasih kepada En.Fairuz dan isteri iaitu Puan Farah, owner Jakel yang sgt humble dan selamba kerana sudi entertain kami terutama abah yang cerewet yang amat..tingkat 4 itu, lenggang.. tetapi kami sempat bertembung dengan Jovian Mandagie yang sedang cari material untuk koleksi terbaru mungkin..Aku hanya duduk di sofa menanti pengakhiran pencarian abah, Puan farah kadangkala terpaksa menjadi model samping abah...hehehe.. dah macam pakai gaun keras katanya.. Akhirnya abah dapat samping idaman...huh...patutlah En.Fairuz dan isteri setia melayan beliau...harga samping boleh buat down payment kereta...bisik aku pada mak...'baju kahwin anil pun x sampai harga samping abah mak' ...Mak hanya mampu ketawa kecil....

Baju-baju untuk dipakai oleh keluargaku sudah selamat disediakan..Sudah pun dihantar tempah...

Ini adalah untuk anggota perempuan keluargaku..siapa je lah yang ada..ibu dan kakak ku je..


French lace dan satin silver


Untuk pengapit juga sudah aku sediakan, kebaya bermanik putih dan juga satin silver..


oops sebelum lupa...Ini kain untuk baju nikahku,
normal lace with beads and chiffon..

..........
.......

Semua diatas sudah pun selamat dihantar ke Dzul De Classique...amin..

Akhirnya, meeting bersama Pak engku dari Kuzie Catering (cerita tentang beliau di ada di entri lepas) telah berjaya dilakukan pada malamnya..uhuk...Banyak juga yang telah dicapai..Namun, ia baru di peringkat permulaan..tentang berapa kanopi diperlukan, warna tema, pelamin, PA system, band asli, hiasan, makanan dan sedikit perkara lain.Mungkin akan ku sentuh di lain entri.. (jam sudah 3.40 pagi..)..and i need a rest..tengkiu..


Lihatlah muka aku...tak mudah membuat persiapan kahwin.. ;P


..................................

24 ulasan:

farahanna berkata...

pergi jakel ye? warghhh seronok shopping

ami schaheera berkata...

sangat hebatlah persiapan anil. bila eh tarikhnya? nak ready jugak baju utk dipakai ke kenduri.. saya tak banyak baju kurung / kebaya ni hehehehhe

achmal berkata...

betul la
persiapan sgt hebat..
:P cayalah nil silver white wihuuu
musti ko cun!

p/s : harga samping leh wat downpayment kerete? mak aihh.. hehe

dialicious berkata...

Kuzie tu yg sponsor majlis Dato CT kan?sure mahal kan..hehe..i like ur attire blog tu..cantik2 baju n reasonable price.nway,how do i contact dzul tu yer?igt nak singgah butik dia di kajang

nanonano berkata...

wahhhh..
tgk kain pun dah tao grand habis majlis ni nanti neh..
hihihi..
mmg penat nk settlekan semuanya kan..
tp bila dpt ape yg kite nak..
nak2 bersama family
rasa PUAS sesangat :)

anil berkata...

~farahanna---sonok..sebab bersama keluarga..selama ni keluarga selamba yang tegar jek.. ;P

~Ami---20june dear.. kmunye baju santek2 o...jgn kate x de..cubit krg..

~mal-- aku pon mak aih kt bapak aku..

~diah--- x taulah..dia kata kalau puas hati byr..hehe...SIle2 lah jengah blog A'xteqs itu..saya slalu update.. ni no phone dzul d classique-0192248344.kak ina (his wife)..singgahlah harga sgt reasonable..

~nana--x de lah grand na...biasa jer..sederhana..tapi harap meriah..yupe...with family mmg puas!

Shikin Hambali berkata...

tgk your prep rase cam nak kahwin je.. ceh dan²............

tak kene seru lagi....

Dayu berkata...

heheeheheh
acara makan dlm dulang hanya ada di johor
lagi2 time sekolah agama
tak tau lak anil dok johor dulu..

wow..cantik2 kain tu
majlis nanti kat mana anil??
jemput la kitaorg
nk tgk anil..mesti meletop nye

anil lutaze berkata...

~ cikin...hehe..rindu nk dgr org sebut prkataan dandan..haha... ala..komlah dtg seru cikin... ;D

~ Dayu...saya juga org johor la..kluang woman...
wed kt melaka...msti saya jemput...dayu msti dtg yee...

NURUL berkata...

jakel mmg best kan? anil...awk amik tiar zainal utk make up awk ek? best nyerr.. dulu time saya kawin konon2 nak booked dia tp tak jadi. jatuh cinta dgn style make dia. mesti awk cantik nati :)

my hidden stories berkata...

klo kamu kawen nanti amik lah penari zapin ...mesti syok!!..

saya suka tengok dorg nari geleng2 kepala..(aikk!!nape..kepala saya tetiba geleng cam dorg?)

sHa berkata...

adoi.
kain lace kamu sumer cantik2 anel.
ku terasa mcm nak kawen skang jugak!
huhu.

anil lutaze berkata...

~nurul-- hehe..harap2nya... wekk...perasan saya ni...

~miss hidden- haih...saya nak ikot geleng jugak..

~ jgn lah terasa je..mari menjoing skalik... ;P

eza 2odette berkata...

anell hebat nyer persiapan!hukhuk...

anil berkata...

~eza aka jiji...yolah tu...sila lah update blog...chaiyok2

zarazaznan berkata...

trema kaseh kerna sudi
menitipkan nomor talipon tiar jenal
itu kpdku. daku amt brbesar hati sgt. tetapi daku tidak dpt mnyiarkan lgi nomor itu kerna adalah rahshia buat smentara waktu.

makaseh ya buuukkk....!! =)

hidden.wing berkata...

bestnye hunting kain, with fiance & parents lagi ehhe!

whoa, kain pengapit pn dh meletops...x saba nak tgk pengantin ni wheee..!!

anil lutaze berkata...

~zz...ahak...jgn lupe mengecall beliau taww...

~ miss hidden.wing-- biase2 je lah dear.. x tau ape ghupenye nnti... ;P

Putri Ramlan berkata...

mmg segala mcm. all the best for ur wedding preparation yeah? :)

ANIL berkata...

Thanks putri... ;D

hidden.wing berkata...

oh anil, box tu you boleh tempah from aisram...any design, no min order hehe best tau..

(http://aiscreative.fotopages.com)

anil lutaze berkata...

haah2....wow...i loike...temkiuk miss hidden....harga..sgt berpatotan!!

Reena berkata...

wahhh..seronoknya tgh anil punya preparation. mesti grand kawin nnt kan. Color silver white sgtlah tepat. Tis will b my tema masa resepsi nnt.

anil lutaze berkata...

~Reena--me too wearing silver-white..tp tema lilac...ahak...