Selasa, 29 September 2009

Raya seterusnya

Sambung kembali kisah raya...tak basi lagi kan...

Hari raya kedua agak mencabar kerana aku dan suami akan pulang ke Negeri Sembilan pula..Rembau pojaan hati.. Namun begitu, pagi-pagi bangun harus pusing ke rumah bapa saudara suami dulu.. Tengah hari menjelma je...lantas...aku pun dah panas bontot..Antara Perak dan Negeri Sembilan bukan sedekat Sogo dan Mydin..

Bertolak dari Perak, suami bawa kereta macam nak terbang.. Setibanya di Senawang, jammed pula.. Apalagi..haruslah lorong kecemasan sehinggalah tol Simpang Ampat.. Sah memang dah tertinggal rombongan.. Setibanya di Rembau, keluarga dan saudara maraku baru saja keluar dari rumah Long Sipah ataupun senang kata rumah Amy ataupun juga...hehehe...orang kenal dia sebagai Phia.. Dia adalah saudara saya, dulu berjiran di kampung moyang iaitu di Kota, dari kecil sehingga usia belasan tahun.. Walaupun kecik comel lote..dia berpangkat mak saudara..jadi dengan rasminya dia makcik amy kepada aku...Amy jangan marah naa...


Setelah jam 5
Dia kata..'jangan masuk blog k'
tapi aku mahu...hahaha



Cuba catch up kembali rombongan, lantas destinasi ke Port Dickson pula. Rumah Mak Teh iaitu sepupu abah.. Sebenarnya setiap tahun, jadual raya adalah tetap..dan aku tak mahu ketinggalan jadual hari raya kedua walaupun kini sudah berbahagi raya.

Salah satu aktviti mereka adalah.........

Menonton album kahwin aku... ;P~


Abah dan Mak ngah dah kepenatan sementara yang lain dok sibuk mengulit album


Mereka keletihan tapi aku kata...hello..daku dari Perak ok...come on lah...ini raya lah..


Setibanya di kampung tercinta..Kota, Rembau..Ini rumah moyang aku..belah abah..Destinasi wajib...Walaupun aku tak sempat ketemu atuk, nenek sejak lahir namun, kami seluruh warga rumah ini...(semua adik beradik abah) tidak pernah mengabaikan rumah pusaka ini.. Ikutkan atuk dan nenek berpindah randah sebab atuk polis. Abah dibesarkan moyang (aku sempat ketemu moyang hingga aku darjah 4), dan rumah ini juga tempat adik beradik abah dibesarkan. Maka sangat tidak relevan kalau rumah ini ditinggalkan. Mana lagi generasi kita nak balik kampung bila tiba raya jika kita tidak pelihara rumah pusaka walaupun orang tua dah tiada.. Kami tak nak anak cucu nanti beraya di bandar hanya kerana tiada kampung lagi. Sedih..


Serambi yang telah menyaksikan banyak persandingan sejak tahun berapa puluhan tah hinggalah zaman 2000 an ni...(pakcik bongsu aku kahwin)..hehe


Suami memang teruja nak balik Kota ni..aku sibuk cerita ada sungai di belakang rumah, ada kambing, lembu, kerbau di sepanjang dan celah-celah jalan.


Masih cuba sedondonkan diri walau tak berbaju melayu lagi suamiku.. ;P~


Ha...acara yang dinantikan sejak siang hari lagi oleh segenap makhluk di rumah ni...

PERANG MERCUN!


Ini kepalanya..Pak Lang dan adik aku


Tak kira tua muda..Pak uda aku pun test power


Udara pun jadi kelabu asap dek mercun..Lihatlah warga perempuan..hanya jadi penonton..


Mercun papan.....Lihat ini.......


kemudiannnn......
Wahahahahaha..dimanakah mereka..cuba teka....hahahaha...
Kena ada telinga yang tebal macam goblin bila berada di celah letupan itu seperti merekaa.....



Sesi kemuncak...pembakaran thunder clap 10 batang serentak..memang gilakk..


Hahahaa...sembelit aku nak capture saat ni...


Beginilah askar mercun yang tegar menyambut kemenangan


Sementara ituu...
Sepupu dan anak buah yang harus dicubitt



Giliran aku pula, walaupun dah tamat program..
Jika dilihat, seperti aku mengenggam thunder clap tu...hahaha...



Balik semula ke Melaka pada malam itu juga....

Raya ketiga...




Masih cuba... :D


Lokasi terakhir..Rumah Pak Longku di Bukit Katil





Boleh kah asyik menempel saja...


Habis sudah gambar hari raya. Hanya ada di sekitar hingga raya ketiga sahaja. Kerana aku pulang ke KL dan bekerja pada keesokan harinya. Sedangkan mereka sedang begumbira di kampung... Haha....Ketawalah...

Namun begitu, raya keenam iaitu cuti hari minggu , dapat pulang ke tanah air iaitu Kluang. Oleh kerana bateri tiada, maka..tidak dapatlah aku mematri memori di Kluang Rail Coffee yang menjadi agenda wajib setiap kali pulang ke Kluang..

Kesimpulannya, dalam masa 7 hari, 4 buah negeri aku beraya..Huh...tapi jarak tidak membataskan rayaku..

dan gembira kerana pengalaman pertama beraya sebagai isteri dan di tempat baru menjanjikan kelainan.

**dan pertama kali juga akan mahu mengadakan rumah terbuka di kediaman sendiri nanti..UUhhh....

31 ulasan:

N.I.N.A berkata...

hello anil...admire ur blog sbenarnye...plus,thanks to u (ur blog) sbb da membuatkn i ke rumah kebaya.. =)

slamat hari raya..

♥♥relyza♥♥ berkata...

amboi!!
awk raya sakan ekkk
ekekkee
comey la awk husband & wife...
tak sabar tunggu baby awk berdua...

~aNiSr~ berkata...

wahhh~ ini mmg lebaran betul~ melebar sehingga ke 4 negeri di tanah air ;p jangan saiz juga melebar selepas ini okeh? ;D

Riena berkata...

anil... saya suka baju awak raya ke-3 itu..sangat cantik.Padan dgn kasut..ehehhe

hati2 ok bermain mercun.Jagn sampai jari2 mu itu terbang..

nurul aziyana berkata...

yana pun suke gak pekena kopi n roti bakar kt kluang station tuh..syok habis kan..wah meriah giler ar raya anil, mmg suke berjalan ni

kelipkelipchumelL berkata...

waaahh..bebeh...amat meriah..daku amat jeles jua teruja time kamu satu famili men mercun tu..moment yg paling daku gemo jua menggumbirakan tu..aih.

u always look gojes la bebeh walau pki apa pn..kamu husband n wife mmg suweeett lah.

[ Hanie ] berkata...

heheh, kamu pun beraya sakan juga ape anil :D seronokkan? dpt pengalaman baru, walaupun berjln jauh yg penting, kepuasan beraya! heee.ouhhh edisi brmain mercun tu sgt best menengoknya...teringin juga!! tapi dlm hati duk seram sejuk kalau poli dpt tau hihihi :P

opss, sudah ade keinginan buat rumah terbuka? auw auuww :D

atiQah adNan berkata...

waaa... semangat beraye kan harus ade.. baru hilang penat muke pun ceria je.. hee~ ramai sedare anil kat melake kan.. tau hari raye ke-3 boleh jemput anil beraye di rumah.. ade rumah terbukak.. :D

fizz berkata...

sakan beraya!

eh mmg agenda org kampung sume nk tgk album kawen kan :D

NURUL berkata...

meriahnyer anil. cemburu tau tgk anil pakai baju raya lawa2. hehehe. tak pe lepas nurul bersalin nanti boleh berbaju kurung cantik2 :)

AmyMizzunderstood berkata...

hahaha harus la berkepit...kata pengantin baru...hehehe..anyway besh kan ada kampung..sian kita tak de kampung!haishh

syanaim berkata...

::wah meriahnyer..so sya leh ke buat mcm anil?terengganu to klang..hahhaha..akn ku cuba..btul rayakan smua tu bkn penghalang..:)..::

littlephia berkata...

hush... ditempelnya jugek!!

betapa sakannya agenda selepas tu erk? tapi nape tak bagi tgk album...?? tsk tsk..

nanonano berkata...

meriah giler anil..
rase nk join same je time main bunge api tu
hehe :p

BuTtErFlyInFraMe berkata...

wah meriah meriah..syok syok..

banyak baju raya ye..yg pasti kasut pon sedondon.. :)

khairulhaya berkata...

yuhu..

wah anil..riang raya btol erk..jeles sgt nih..meriah kan raya dikampung ngan sanak saudara pastu main mercun n bunga api lg ramai2..

memang meriah..

Mila berkata...

giler lama dah tak balik kluang...raya tahun nih tak sempat..bulan lepas2 balik kluang singgah pasar malam kat taman dekat2 ngan taman kluang barat tuh nmpk kuncit... lain2 budak tak nah jumper..

Mila berkata...

giler lama dah tak balik kluang...raya tahun nih tak sempat..bulan lepas2 balik kluang singgah pasar malam kat taman dekat2 ngan taman kluang barat tuh nmpk kuncit... lain2 budak tak nah jumper..

Memey Anuar berkata...

hi anil.
eh kampung kite pon kt rembau. Kampung Gadong. hehe

wardah berkata...

anil beraya sakan ye..hihi..

Tanpa Nama berkata...

hi anil. waa, bestnyer raya awak. saya pun tak sabar nak rasa menyambut raya sebagai isteri nanti -weeee... btw, suka sangat baju raya awak yg kaler itam tu, classic gituh!

Liyanaroxx berkata...

bestnya anil beraya sampai 4 negeri..sukalah baju raya u colour black tuh...sangat sesuwei wif u!!=)

ungu violet berkata...

kenapalah semua baju dia cantikkk2 belaka???huhhh jeles!!!

anil lutaze berkata...

~Nina--ouh...rumah kebaya sgt memuaskan... ;D

~relyza--hik...sila sabar tau...

~anisr--ala..mmg size aku melebar dahlah anis

~riena--oo..ingtkan padan muka saya td... ;P~

~yana--suka brjln tp x dpt sgt je..koje..

~bayu--mmg giler mse main mercun tu...ala..nnti ko dah kawen pon suwit jgkk

~hanie--thn ni lak tetibe diorg sakan dok nak main mercun...aah...nnti saya announce trikhnye...hanie dtg tau

~tiqah---serious ke tiqah buat rumah terbuka raya ke3..alah...sonoknye...

~fizz--aah...fizz pon juga kan..kann

~nurul--org mengandong pon seri muak lawo gak..x kire pakai bju ape...org kate seksi

~amy--nnti bleh blik kg atim jgk

~sya--waahhh...ke trgganu...gilerk ah..chaiyok2

~amy--alaa...kite seganlah...org x tnye pon...ihikkk

~nana--x leh nana...awak mengandong..bahaya..asap tu racun..

~alena--ntahnye..hehe...main kebat je kasut tu..semua ltk je kt bonet..pstu pilih ngn baju..nasib bdn...hak

Shikin Hambali berkata...

babe lawa seyh sume pictures yg u post ni.....

anil lutaze berkata...

~khairulhaya--meriah di kg memang begitu... hehe...

~jemek--rumah ko dh x de kt kluang? x de family dok sne dah?

~memey--serious ke? kite beraya rumah amy sedara saya tu dkt area gadong juga..saya kt kota...dekat je..

~wardah--sakan 3 hari jekk...hik

~tanpa nama--ouh..nnti merasalh awak beraya di kg suami..oo..thanks..bju tu saya bantai je cari lace murah kt kamdar..hik

~liyana--hai..bes lah tp kene koje yg x bes tu...anyway thanks..

~farah--aik..jgnlah gitu farah...x de lah..sbb raya ada 3 hari je..jd saya dpt pikirlah bju ape nk pakai..cuba cuti raya lama..mao bju lame pon saya kebat...

anil lutaze berkata...

~cikin--gambar snap tuyuk je lah cikin..hehehe

Fifi Amkhaiz berkata...

beraya puas2 ye sayam... jgn lupa nanti kena masak utk kami.. hhehehehehekk... ;p

fukusilly berkata...

hahahha raye di kg halaman yg sgt meriah,sehingga nak putus tlinge org sbb mercun terbang pi uma jiran seberang jalan!hahahhaa

xeea berkata...

meriahnyeeee!!!

susah nak jumpa mercun ngan bunga api raya taun ni. tengok kat blog awak pun jadik laaa.

neway, selamat hari raya, awak.

Sha Pattinson berkata...

amboi byk saya ketinggalan takpa laa ..janji ada entry2 terbaru ..sangat meriah sekali yah raya puan anil ..rumah pusaka itu sangat cantik ...bagus masih lagi di jaga dengan elok ..sangat teruja melihat ..hihih album kahwin tetap menjadi santapan ..tak sangka dalam 4 hari cuti bole pegi 3 buah negeri ..betol ke?? salah hari nih hiks ..tapi perang mercun dan bunga api sangat mengujakan .. mana dapat suplier??kalau takde bunga api tak meriah kan raya ..? hehehehe ..dan bau raya sangatla cantik!!! hitam dan biru ..wohoo nice color ..like this entry!!!