Khamis, 25 Jun 2009

Cerita di sebalik

Baru aku mempunyai masa untuk mencoretkan tentang majlis pernikahanku..
Malas untuk melewe-lewe.. Jumaat tempoh hari tepat jam 3, aku memulakan khatam Al-Quran, percaya tak...ini adalah sesi yang paling aku takuti, kalah debaran untuk bernikah..kerana aku tidaklah begitu pandai mengaji..Hampir mahu pengsan aku melakukan latihan bersama Mak Longku yang merupakan ustazah itu. Dan percaya tak no 2.. Janji ingin mengkuarantinkan diri sendiri seminggu sebelum majlis hanyalah omong kosong. hari-hari aku keluar untuk mencari apa sahaja yang tidak cukup. Aku tahu orang lain boleh belikan, tapi tidak cukup membuatkan aku puas hati..Ah! lantaklah...aku mahu beli sendiri..dan beberapa jam sebelum dinikahpun aku keluar dari jam 11 pagi hingga jam 2 menyelesaikan apa yang patut. Masa tu memang rasa seperti mahu pengsan dan mahu khatam Quran lagi..Adoi..cuak tak ingat..Aku takut tersasul-sasul ketika mengaji..
Dan khatam Quran hanya selesai sekitar jam 5. gila....masih banyak perkara yang tidak selesai.. bilik pengantin pun aku tak usik...tengok-tengok..sepupuku Kak dir dah menyiapkan segalanya...Terimas kak..

Kelam kabut aku dibuatnya kerana pada waktu tersebut rakan-rakanku ada yang sudah tiba. Aku tidak mampu melayan mereka kerana aku terlalu sibuk dan kelam.. Dan ah! baju nikahku tidak bergosok lagi...huaaaa.... dan yang memakan masa adalah selendang nikahku yang amat sukar mahu digosok..kecerewetan aku yang tidak mahu sedikit renyuk pun mengundang malapetaka kerana habis aku cabut kesemua mutiara yang ada diatasnya dengan sesi amukan..terkejut mak aku dibuatnya.. dengan bunga tangan yang tidak nampak batang hidung kerana sesi pembatalan pelamin pada hari sebelumnya telah membatalkan banyak perkara..Lalu çhef Zainal yang banyak membantuku pada majlis tempoh hari, bertungkus lumus menyiapkan bunga tangan terdesak ku itu.. Tapi hasilnya cantik...hehe..

Sedar tak sedar, sudah jam 7, sebentar lagi jurumekap sampai..dan nah...tiba-tiba dia mengetuk pintu...hahaha...padan muka..aku belum mandi...Pukul 7 setengah barulah sesi mekap bermula..dan seperti yang diketahui mekap memakan masa hampir 2 jam..Jadi jika dihitung jam 9 setengah lah ia berakhir..Ya..betul rakan-rakan... Ha...bayangkanlah sepatutnya nikah bermula selepas Isyak bukan??

Sebelum bercerita dengan lebih lanjut..ketika sesi mekap..tiba-tiba blackout!!!! menjerit lah semua orang di dalam rumah tu... Waaaa....aku mahu menangis dikala itu juga..tapi...eh!! bila melihat ada lampu di sekeliling luar rumah..ia jelas menunjukkan yang tiada gangguan bekalan elektrik...OOooo...ini mesti short kt mana-mana ni... Sekejap sahaja..elektrik sudah ada kembali ...syukurlahh..

Kemudian berbalik kepada jam 9 setengah tadi..Pak imam sudah mula bising, pihak lelaki sudah sampai jam 9 tadi..semua hanya menunggu pengantin perempuan yang tidak siap-siap lagi..iaitu aku...
Abah masuk dan bertanya...'mana sijil-sijil asal?' .........apa????!!!!! semestinya aku tak bawaaaa!!!!... lantas abah berkata 'ada yang ak jadi nikah malam ni kang?????'...huwaaaa....aku dah nak pengsan sekali lagi....dan semua menenangkan aku bahawa..tak perlu sijil asal....nehi....cuma perlu kad pengenalan saja..ouh....aku tak sanggup menerima kejutan dan dugaan hebat-hebat ni..

Pak Imam bising lagi..dan aku mula panik kerana rambut tak buat lagi...aku dah menjerit-jerit di bilik...itulah ..inilah....semua yang buka pintu aku jerit suruh tutup...aku dah panas bontot..suara aku dah serak..
Pak imam tak mahu tunggu, lantas redah masuk bilik aku untuk meminta tandatangan aku...Au...!! kepal aku togel ni... terkulat-kulat aku malu...sebelum ni kemain lagi bertudung litup bila jumpa imam tersebut...bila tiba hari nikah..ambik!! terbogel kepala aku...
Keluar saja Pak imam , jurumekap, Salima terus memakaikan ku selendang...huh...cepatlah...siap!!! Lantas terus ke mini pelamin aku yang dah tak macam mini pelamin. Terkedek-kedek aku ke mini pelamin yang hanya disebalik bilik aku..Sambil bersimpuh, semua menjegilkan mata ke arahku mengarahkan ku senyum...Almaklumlah stressed teramat...Apatah lagi bila melihat muka bakal suamiku itu serious yang amat...alahai...macam tak sampai saja nafas ke dada aku ni.

Kemuadian...adoi!! Pap!!!! blackout lagi!!!! Alahai...apakah?????

tak sudah-sudah...lantas tak sampai beberapa minit, ia dihidupkan kembali..Mereka berbisik-bisik..'ada orang sabotaj ke?' ...hak...siapalah pula nak sabotaj majlis ku ni... tak ada maknanya...

Tak lama kemudian..ehem..saat yang dinanti... Lafaz nikah akan dimulakan.. Abah dengan yakinnya mewalikan aku .... dan kemudian disambut bakal suamiku.. tup..tup..semua buat muka pelik????? aku dah berkerut-kerut dahi... Mikrofon yang kuat sudah membuktikan masyarakat sekeliling memang dengar apa yang abah sebut... 'dengan mas kahwinnya Rmxx,xxx,xx tunai...' alooo.... Abah...itu hantaran...hahahahha... Pak Imam menegur abah...kekekeke....aku ketawa kecil...abah...matilah incik dd kalau mas kahwinnya pun dengan harga sebegitu....

Jelas menunjukkan abah pula yang menggelabah...hak..bakal suami steady ja... Kemudian lafaz tersebut tidak dikira...Walaupun bagi orang yang tidak berapa mendengar menganggap..sang bakal suami 2 kali lafaz... tak mengapalah labu...Akhirnya dengan sekali lafaz...aku sah bergelar Puan anil....hik...

Yang kelakarnya...pengantin perempuan biasanya akan menitiskan airmata...tapi aku tak boleh tahan lah...aku tersengih-sengih tanda suka hati lalu tidak mahu dianggap tak malu....aku lantas mengambil bunga tangan dan menutup muka ku...hahahahaha...gila sukaa....dan kena marah dengan mereka-mereka yang berada berhampiran....

Alhamdulillah...akhirnya aku lega bergelar isteri ...pada umur 26 tahun ni...

Selesai upacara pembatalan air sembahyang, sarung cincin, sesi bersalam dengan anggota keluarga...Haa...di kala ini lah airmata ku mengalir...aku sedih kerana waktu aku dinikahkan ibuku tidak kelihatan... apabila bersalaman barulah namapak..Tapi ibu relaks saja...aku yang beria meleleh airmata...Lantas ditarik keluar dari rumah...dann waaa....aku lihat ramai gila orang...dan aku tahu orang kampung memang akan ada di waktu malam pernikahan...

Sesi nyayian ghazal, bunga api dan juga kompang menghiasi atucara majlis pernikahanku pada malam tersebut...Aku bersanding, sesi bergambar bersama saudara mara, potong pulut kuning, kemudian berarak (pelik berarak lewat kerana kompang yang lewat) ....dan sesi bersalaman dengan saudara mara dan orang kampung...itu yang wujud gambar dimana aku meninggalkan jauh suamiku di belakang..hahaha

Sesungguhnya..aku gembira kerana dalam macam-macam peristiwa..segalanya berjalan lancar...dan aku masih menggelarkan majlis pernikahan ku itu adalah malam tragedi...



Keluarga hebatku


**Gambar resepsi akan menyusul kemudian



27 ulasan:

tRuly tO be mYself 'Qa~ berkata...

hai anil...
macam pernah nampak wajah anil kat astro masa konsert AF..
[tak pasti Af bape laa]

then ade satu tu aznil ada panggil anil naik atas stage kan..?betul tak..?
masa tu tak pasti sape student AF yang terlibat...

yang saya ingat masa aznil tanye nama anil then anil bagitau la.. aznil cam terkejut [maybe sounds like his name kn..?] then tanye anil lagi sekali.. heheheh :D

btw tahniah anil.. suke tengok orang kawen sebenarnye..cantik!!

sarah al -idrus berkata...

putih and orange.good combination.
i dn like the idea of wearing the same colour mcm pengantin.nnti tenggelam lah.

Nariko berkata...

mcm baca cerpen pendek la anil! mmg drama sungguh hari tu ye.. tp alamdulillah despite the chaos, kamu dah selamat semuanya...

dan i setuju with sarah, baju pengantin tak leh sama with family.. big no-no!

p/s: ya, saya juga bakal kawen pd umur 26 thn!

eyzzah berkata...

Anil ni kakak Haziq AF rupanya. Hehehehe.

AmyMizzunderstood berkata...

ayooo anil nih...hahahhaa...takotnya saya membaca,...awal mana preparation pun,akhirnya mesti ada je yg tak cukup kan??itu yang orang len bgtau saya!

ciare (^_^)v berkata...

hehe..tang tok kadi terjah melodi masuk bilik tu plg kelakar :))

eh biasa lah tu...acara nikah kawen mana2 pon pasti akan ada kelams kabuts nya..

yg penting selesai..alhamdulillah..

btw, kamu sgt comel ^__^

Siti Hajar berkata...

anil..
jurumekap salima itu mmg orang melaka ke?

Siti Hajar berkata...

sy baru bc komen sebelum ni..cume nak tahu masa sanding adakah org yg sama juga?

btw, congrats...:)

nanonano berkata...

besnye tgk,
meriah je
:D

Luv like this.... berkata...

lepas selesai sume nye mesti "big gluppp"...lega.anil kakak haziq ke?klu btol keem salam ehh?

dialicious berkata...

byk jgk ek dugaannya sebelum..dah mcm earth hour plak tu..heheh.tp lega dah selesai kan?saya yg takot skang..hehehe..

she berkata...

hahahha. duk gelak sorg2 baca anil nye cerita. boleh la story-telling kat anak2 and cucu2 nanti. :D

nyway, congrat!! :)

Putri Ramlan berkata...

congrats anil! disbbkan kesedihan tak dpt pergi ur wedding's reception.. i sggp baca entri ni smpi habis.. gila kelakar oke.. hehe.. but ape pun,

semoga bahagia setiap hari, selamanya ya dgn enche dd!

harith hiliza berkata...

congrats anil! semoga berbahagia hingga ke akhir hayat. saya link kamu ya?

wahida berkata...

haha..saspen sunggoh majlis ko nie anil..hehe..cemas sunggoh aku rasa..pheww..syukur mjlis selesai dgn jayanya..
anil ape adiah yg paling uniks...hehe..

littlephia berkata...

haih... anil. sampai hari nikah pon masih dtg dugaan. tabah hek. tapi kelakar pun ada. hik. apepun tu semua KENANGAN kan. tak boleh beli. ok, all the best tuk yg bertandang pulak! ape lah lagi ceritanya???

~selamat berumahtangga thayang!~

sha berkata...

mcm2 jerk takpe janji dah selamat .. lawa kaler2 nyer ..congratss!! huhuhu

tenten berkata...

oh my... i've been updating myself on ur preparation.. alhamdulilah.. everythg went well.. Congratulations again to u Anil and ur husband!

farhanna berkata...

anil.. congrats ye..

aurinh berkata...

tok kadi tu serius main terjah jer.. LOL
time nikah kita - tazkirah kadi panjang gila sampai naik lenguh kaki.

sweet cravings berkata...

anil, alhamdulillah semunye ok kan? but gamba2 nikah kamu sangat chantekkkkkkkkk! ;) it shows a happy face... x saba nak tgk the rest of the pics! ;)

sHa berkata...

macam terbyg2 je saat kamu kelam kabut, anel.
mesti gelabah gile kan?

tragis tapi best.
hehe.

anil berkata...

~Atiqah--ouh tdk..itu zmn jahiliah...4 thn lps..hahah

~sarah--itu kebetulan je...abah saya mls nk buat bju baru..hehe

~nariko--weee...x sbr nk pg ke mjlis awak...

~eyzzah--x lah pelandok 2 serupa kot

~amy-btol2...last2 minit ade je x smpurna..tp hafifi saya ok jek...haha

~ciare--saya nk rekomen nas ahmad terjah pak imam tu plak..hahaha

~siti hajar--ye btol..org melaka
tp masa sanding orang yg berbeza

~nana--Thankss

~farah--mmg legaa

~diah--saya juga x sbr ke mjlis awak..tp bp hb ye diah??? saya agak ngeri dgn bln 8 sbb ada 2 wedding cousin...

~she--hahaha..gitu...ni story telling x bertauliah

~alahai cik pu3...terimas lah baca sampai abes...memalukan aja..haha

~harith haliza--silakan2..siapalh saya ni

anil berkata...

~wahida--bace je dah cemas er..hehe...hadiah plg unik aku dpt dr bekas housemate aku...cermin ajaib yang sgt unik gilerr...

~amy--thnks amy sygg...ntahlah ape plak utk mjlis btandg ni..tp saya amat teruja...

**amy..suke dpt jumpe kmu hri tu..kalau x sethn sekali je bila raya...raya ni x taulah..ntah2 kena blik perak...uhuhk

~sha--thanks alot

~tenten--ouh..thanks so much...

~farhanna--byknye congratss dr awak...thanks again n again

~aurinh--saya x smpt merasa lah..sedy..sbb lama no x siap2..

~myra--sbb tu saya kena marah dgn makcik2 sbb tersengih mcm kera bile dinikahkan..hak

~chacha--tragis..aah btollah tu

Tanpa Nama berkata...

hye....kte sbgai pngantin ni mmg rse xlengkap kalu xwat sndiri kan...bkn xcye ngan org..tp,nk satisfaction tu...fuhhh..tp,xpela..asalkan majlis anil da settle dgn jayanye...anil,bju nikah tu chiffon or lace??nmpak cantik je jatuh kt badan...

- huda -

anil lutaze berkata...

~hi huda...ye betol tu...ouh...bju tu lace..

~*sofiah shahuddin*~ berkata...

helo anil! sy berblog-hopping tgk blog2 org kawen n terjumpe blog awk lepas tu jd pengikut setia pulak. awk mmg sweet n klakar. sy tgh planning utk kawen jugak. makeup tiar zainal tu mmg lawa sgt. dia punye caj brape ye anil? thanks for ur help ;)